martes, 24 de marzo de 2015

Aturem la nova presa del Congost de Monrebei



La muntanya queda ben lluny de Madrit, Barcelona o Saragossa, seus socials d'algunes entitats des d'on planifiquen (perpetren?) inversions que atempten contra el patrimoni natural.

La Confederación Hidrográfica del Ebro, amb seu  a Saragossa ha admès a tràmit el projecte d'Endesa per construir una presa de 28 mts d'alçada poc abans a l'entrada del Congost (riu amunt). Empreses com aquesta fan certes les teories de les portes giratòries, on els nostres governants o representants gaudeixen de jubilacions escandalosament immorals amb que els paguen favors i prebendes.

Un dels darrers espais NO civilitzats, poc contaminats per les construccions, tendalls elèctrics, i petjada humana, perilla.


NO A LA PRESA 

Si la comencen prometo canviar d'operador elèctric, i boicotejar a Endesa de les totes les maneres que la llei em permeti.



La domesticació del Congost (parkings, caminet, passarel.la i pont penjant), que ha contribuit al coneixement de Montrebei, hauria de sensibilitzar i mobilitzar la gent, posant en valor aquest paissatge únic.


17 comentarios:

paca dijo...

Hem sap greu,però tiro la tovallola....Montserrat es una merda i ara a Montrebei va en camí.Hem tingut sort, Albert., de coneixer el congost quasi verge....quedem-nos amb això i busquem nou paradissos on gaudir de la natura.

Unknown dijo...

Nano, aquí s'ha de fer algo!! Colla malparits.

Anónimo dijo...

Si la comencen prometo canviar d'operador elèctric, i boicotejar a Endesa de les totes les maneres que la llei em permeti i també de les que no m'ho permeti. Roger

Unknown dijo...

Vaja merda pais Es el unic puc dir Oposicio es el unic que es pot fer

Unknown dijo...

Ho millor és agrupar gent i fer un lobby, mobilitzacions, soroll, la resta s'ho passen pel forrro.

I ara és el moment, abans de les eleeccions.

Ernest dijo...

D'entrada el que cal fer és canviar el contracte de cara llar. Fa gairebé 2 anys que sóc de SomEnergia, una cooperativa on l'energia és 100% renovable i certificada. Tothom es queixa d'Endesa, de les portes giratories, dels oligopolis... però finalment ningú fa res de res. Si vols canviar a SomEnergia (https://www.somenergia.coop/ca/) són 5 minuts d'omplir un formulari per internet. 5 minuts!!!! A que espereu? Que vol dir "Si la comencen prometo canviar d'operador elèctric, i boicotejar a..." Cal esperar??? Cal????

Anonim dijo...

Fillsdeputa no desistiu, quans mes siguem més temps podrem conservar amb la dignitat que mereix el congost, si has vingut mai al congost i t'ha agradat.... dessistir es traïr

Anónimo dijo...

Manifest de la Plataforma per la defensa del Montsec: El congost de Montrebei patrimoni de tothom. No a la presa d'Endesa!

http://lleida.cup.cat/node/3154

Anónimo dijo...

Estaria bé que no nomes ens preocupés la presa, que seria gravíssim la seva construcció, sinó que cada vegada que fem 6 hores de cotxe per dos dies i escalar una via, també estem anant en contra d'aqueas principis. Si volem viure amb la caseta a 22 graus peti qui peti, també, i si fóssim concients de tot això i coherents, potser aquestes empreses no tindrien el poder que tenen.

Unknown dijo...

Al ultim anonim Vas equivocat a la hora de analitzar la font on es malmet mes energia Ni els 22 graus poden esser nefastos ni els 12 hores de betcina Si que es un luxe i comoditat però no com escurar recursos
Poligons Industrials Buits on les faroles estan nit rere nit encesas Monuments Publics amb llums encesas nit rere nit
Per mostra un boto: La Abadia amb el conjunt del monastir a Montserrat des de manresa veiem nit rere nit la quantitat de kw que tiran Llavors Qui realment els hi dona poder a les electriques????

Anónimo dijo...

Em sembla molt bé la teva reflexió Jordi. Evidentment que el malbaratament elèctric en fonts públiques és un fet contrastable. Peró la meva reflexió també apunta a mi mateix, i a tots plegats. Com a muntanyencs a vegades no crec que siguem prou coherents, i penso que tot va molt lligat. Que ENDESA és un dels grans lladres no ho dubto. Però l'estalvi energètic no ocpua cap esapi en la majoria de muntanyencs. CAP! només quan ens toca de prop i ens afecta directament. Realment creus que no són nefastos els habits i la comoditat de anar sols al cotxe x sistema? O tenir una dependència del gas (finit) extrema? El poder els hi doenm tu i jo diria.

Anónimo dijo...

"Una presa de 28 metros poco antes del congosto río arriba"
Perdonad mi ignorancia, tengo claro que suena mal porque se va a construir y modificar el entorno si accedes por Puente Montañana pero no soy capaz de medir como afecta de verdad a Montrebei y sus paredes.

No es que me guste que hagan una presa allí pero estoy seguro que si se hace es que hay motivos que justifican hacerla (siempre económicos pero relacionados con capacidad de embalse para regular momentos de sequía o de inundaciones y supongo que tendrá otros beneficios económicos de eficiencia energética y otros que desconozca).

Para mí lo importante es que se pueda escalar como siempre en Montrebei si eso se mantiene y meten una presa antes del congosto, no me gustará pero así es la vida.
Si eso impide o restringe la escalada si puedo hacer algo para cambiar eso lo intentaré y si no me cagaré en todo y pasaré por el aro.

Boicotear a una compañía electrica o alimentarnos de rabanos del huerto sin pesticidas y discutir el impacto del consumo de gasolina nos hace olvidar lo importante para los escaladores.

¿le afecta algo a la escalada y al entorno que vemos cuando estamos en pared?

Besos, Chavi

albertganxets dijo...

Seguro que sí Chavi.
Para empezar el acceso desde Montañana quedará alterado completamente.
Luego las obras, el movimento de camiones, los tendidos eléctricos, la civilización con mayúsculas.

Por lo que sé (que no es mucho) de la presa, se construye para aprovechar el desnivel (con poca agua) y generar electricidad. De hecho apenas altera la capacidad de almacenar (algo pero muy poco), sí la generar energía.

Soy poco ANTI..., y el NO por sistema me parece poco congruente. Sin embargo hay temas donde unos pocos euros de rendimiento (creo que calculaban 3millones por año) dañan tanto el "paisaje visual" que no compensan. Pienso aquí en molinos emplazados en lugares pintorescos.

Imagina RIGLOS con ventiladores.
Seguro que tiene rendimiento económico, pero...

3 millones es mucho dinero en valor absoluto, muy poco cuando lo pones en relación al daño, o al coste de determinadas infraestructuras (almacén CASTOR 1300 millones que con la operación financiera a 30 años asciende a más de 3.000 millones)

En fin... me da mucha pena, y RABIA

Romain Wagner dijo...

El amenagement del camino, un "parque natural" de mierda con la llegada de touristos ruidoso, el puente sobre la ribagorcana, el aparcamiento rentable y ahora una presa !!! Drole manera de protegir un espacio natural !!! I fin para nosotros (amantes de la belleza naturaleza en general) de un lugar de ensueno... Pero eso todo el mundo Se bambolea ! Hay una petition o una cosa coma asi ? No olvidar tambien de firmar la petition del MANIFIESTO SOBRE EL EQUIPAMIENTO Y APERTURAS DE VÍAS EN PARED !!!

Anónimo dijo...

Aturar la presa a Montrebei SÍ és possible!

Segons el document publicat al centre excursionista de Lleida http://cel.cat/notes/documents/presa%20montrebei.pdf
on s'annexa la notificació als propietaris de la nova presa de Sant Esteve,contraembassament de Canelles; la presa es vol construir per l'aprofitament energètic de turbinar l'aigua fruit del desnivell que provocarà la seva construcció.

Si ens fixem amb els números: els 2 generadors eléctrics(o de diners)que s'instal·laran, la suma d'aquests és de 6900 kW (o 6,9 MW) de potència. Per comparar-ho això equival a 3 aerogeneradors de 2,3 MW típics (per exemple els que hi han instal·lats al coll de la Teixeta). Segons els números de l'empresa, els hi permetrà l'aprofitament de 28 GWh/any (equivalent a turbinar aproximadament a la meitat de la potència durant 1 any)en funció de les reserves hídriques aigües amunt(neus del Pirineu). Económicament suposarà uns ingressos anuals d'uns 1,5 milions d'euros (estimant preu de mercat de 55 eur/MWh) fent una hipòtesis moooooolt optimista.

La inversió per fer la presa rondarà els 10-15 milions d'euros pel cap baix.

Aquesta presa, com bé dius Albert, suposarà un impacte ecològic, ambiental i cultural ben notable. I per altra banda els beneficis econòmics de l'explotador no són molt grans.Per tot això crec que aquesta lluita no està perduda, i que si ens mobilitzem i consiencem la gent del territori aquesta presa no es farà.

PD: Pels que voleu passar ara mateix a l'acció a nivell d'usuaris teniu l'opció de canviar de comercialitzadora elèctrica de la mateixa forma com podeu fer de comercialitzadora de telefonia. Segurament fer-se d'una cooperativa on pots participar és la millor forma de canviar el model i no esperar a que el canviin per nosaltres.

Salut i visca la roca lliure!

Anónimo dijo...

el comentari anterior el signa
Roger Ilercavó

Anónimo dijo...

Del comentari del dia 27, s'en desprèn, i amb tots els respectes per davant, la pèrdua d'aquells valors que havíen tingut alguns escaladors/es quan anàven a la muntanya o a les parets... el que avui en dia, no cregui que això sigui un impacte gravíssim per al congost o que no n'hi ha per tant, segur que tampoc sap quan el blat està sembrat, o entén, que algú visqui de treballar un camp i no hi pot aparcar a sobre... tot està perdut família, i sinó, per exemple, la decissió de boicotejar a posteriori sense anar més lluny, HO FEREM després? TANT ME CARDA, ENDESA ES UN PARàSIT, ACTUI A MONTREBEI O A COCHAMÓ... I de les seves urpes no s'en salvarà res al pas que anem.. Apa, salut i bons records del congost!