martes, 5 de octubre de 2010

Bildurra, nova via al Tozal (ORDESA)


Acabar una via sempre produeix satisfacció.
Acabar-la en un lloc com Ordesa és meravellós


Bildurra ("por" en vasc) no queda a l'abast de tot-hom. De fet, no crec que les noves autoritats del parc s'hagin d'amoïnar per una eventual sobrefreqüentació: "Expo" serà la paraula que més sortirà a la topo que tinc encara pendent. Es tracta d'una via mantiguda en el 6c i 7a sempre psicològica.


No puc dir que la via no tingui xapes, perquè hem trobat 4 parabolts fruit d'algun rescat, que coincideixen amb 3 de les reunions, i perquè en les dues primeres tirades també hem trobat burils a les reunions, d'intents o retirades antics.


No portàvem màquina, taladro hauria de dir, perquè l'Unai, és una autèntica màquina d'escalar. No la portàvem per vàries raons.

- potser esperonats per les crítiques de gent que fa anys que no escala,
- potser perquè la roca d'ordesa permet una escalada molt neta,
- potser perquè sense expansions pots retirar una línia si molesta les vies anteriors, i la història del Tozal ens imposa massa
- o potser, i aquesta és una bona raó, perquè hi ha gent jove que s'esforça obrint línies sense xapes assumint la possibilitat de baixar-se abans de foradar, un exemple que costa ignorar



No hem fet masses fotos, i és una pena. Aquí en va una tria.


Llarg 5, sortida de la reunió una mica expo, i festival de desplom i poques assegurances. Roca tirant a mediocre. Sortosament muntarà reunió en dos parabolts de la Guàrdia Civil, fruit d'algun rescat.
Portàvem sempre un parell o tres cintes dissipadores per alleugerir el factor de caiguda a la sortida de les reunions. Van molt bé en terreny d'aventura, especialment als primers metres de cada tirada.
Arribada a la reunió 6, vira a meitat del Tozal que coincideix amb la Plaça de Catalunya. Zona fàcil un cop superats els deslloms de sota. Torno a trobar un bolt de rescat, és el quart i serà l'últim. Hem estat temptats d'arrancar-los.

L'Unai mentre m'assegura al llarg 8, que després acabarà ell. Jo no passo ni en artifo.
Canviarem els papers i es marcarà el llarg més obligat i exposat de la via, 6c/7a segons ell, jo hauria dit 7b o 7a+ obligat ...
Des d'on jo ho deixo, a 10 metros escassos de la reunió, ell en farà 40 addicionals jugant a no pitonar, amb èxit. Tampoc entrava gran cosa.

Arribaré a la reunió amb alguna cana de més. Ho he trobat terrorífic i li ho dic.



La via comença 5 mts a l'esquerra de la Kharrum, i aprofita en les dues primeres reunions uns burils molt antics que devien precedir la mateixa Kharrum. A meitat del primer llarg, de 6b, cal negociar amb una llàmbria que sona a perillosa. Ja en el segon les dificultats es disparen per mantenir-se al 7a, amb trams de protecció difícil i alguna pedra sospitosa.

Al tercer llarg la via esdevé brutal, i brutalment obligada. Sortosament les assegurances milloren. Segell "unai" 100%.


A l'alçada de la plaça de Catalunya, aprofitem la vira per passar a la dreta de la Kharrum. Fins la Picazo hi han uns bons 40 metres lliures de vies. No és estrany, la roca compacta i desplomada dels dos primers llargs promet emocions fortes. Sortiran dues tirades molt dures, la primera de les quals hem arreglat bastant.


Tres tirades més ràpides i arribem dalt.


Han estat tres atacs a la part de baix, i dos a la part superior.




Tot i que hem deixat els pitons necessaris (quasi tots els que hem fet servir, i alguns més afegits a posteriori), a la topo indicarem que recomanem dur un martell i 4 claus per cordada, per si de cas. Una petita concesió al "paternalisme" ...




Posant algunes xapes amb criteri, la via hauria millorat en qualitat de moviments i de roca. Però hauria perdut la incertesa que buscàvem. I potser molestaria a la nova ecoinquisició que lluita per una ordesa lliure de taladro, que anhela els "vells temps purs" quan, diem-ho clarament, es burilava bastant més.




Crec que la major part dels escaladors estan en contra de l'abús de l'expansió, i en fan un ús molt moderat. Per això les crítiques que s'han emés des de la IGNORÀNCIA i el desconeixement, per no dir malintencionades, han molestat tant als qui escalen avui a Ordesa.


salut i -molta- sort als repetidors


1 comentario:

Donn Demetrinco dijo...

Bravo, un cop més tots dos heu donat bona mostra de la vostra talla.
Una encaixada