martes, 28 de diciembre de 2010
Un escalador, nuevo Ministro de Medio Ambiente
martes, 21 de diciembre de 2010
"Corasón partío"
miércoles, 15 de diciembre de 2010
Tubabu, la topo
Este domingo, aprovechando que la temperatura todavía se mantuvo en registros otoñales, enredé a Vicenç para terminar el último trecho que quedaba por abrir. No hubo rebelión ni motín, Vicenç soportó estoicamente la escasa hora de sombra en la reunión enfundado en un abrigo de plumas. Semanas atrás, Joan había abierto la parte más difícil y trabajosa del largo.
martes, 9 de noviembre de 2010
Tubabu, Collegats
Tubabu, "blanco" en numerosos dialectos africanos.
Porque suena bien, porque el "negro" nos impidió terminar la vía apenas a 8 metros de la cumbre, porque Joan prefirió ahorrarle agujeros a la pared y volver un día con luz, porque no le gustan los excesos de expansiones.
Diana, Santi, Joan, volveremos a terminar la vía. Sólo faltan 8 metros escasos en roca sputnik...
lunes, 8 de noviembre de 2010
el Peladet EXIGENTE
Mamen en el último largo, 7b/+ (para mí 7b+ aunque los "amigos" ya están empezando a decotar).
martes, 2 de noviembre de 2010
Una lista de obsesiones
Cada individuo organiza su vida en torno a proyectos.
A veces son tantos (o el tiempo tan escaso) que no queda otro remedio que apuntarlos y priorizar.
Hay quien confecciona listas de compra, listas de películas o de libros, listas de amantes, listas de viajes, listas de vías por escalar.
La mía es una lista de líneas por abrir.
Combino los proyectos a medio realizar con los pendientes. Apunto el lugar, los amigos con los que comparto objetivo, metros, la dificultad prevista y otras tonterías como la orientación o si puedes escalar lloviendo.
Supera el medio centenar de registros, y a pesar de mantener un notable ritmo finiquitando rutas acabadas, la lista no para de engrosar. Los proyectos que nacen exceden las vías que terminamos. Los fines de semana no bastan para satisfacer mis ansias.
A veces sueño con esa porción de pared que acabo de intuir escalando la última ruta con un amigo. Es agradable y placentero imaginar un mar de roca virgen con múltiples líneas que descubrir.
Otras veces tengo PESADILLAS.
La más recurrente: un grupo de malvados escaladores se apodera de MI lista y abren sistemáticamente todas esas líneas de ensueño.
Llego tarde a cada pared para descubrir como una ristra de parabolts ha invadido esa fisura maravillosa que pretendía inaugurar. O peor todavía, descubro que la placa lisa ha sido violentada con apenas dos pitones: No sólo me han "birlado" la primera, sino que el aperturista lo ha perpetrado con tanto esmero que no tengo nivel para repetirla.
En otro sueño un hacker malvado vulnera mis sistemas de encriptación y filtra la lista registro a registro. Imagino a otros aperturistas compulsivos (con cara, nombre y rostro) pujando por alguna de las fotos cual exclusiva paparazzi.
No sé, a veces pienso que debería consultar con un psiquiatra.
Posdata: si alguien leyendo el post se identifica con "otros aperturistas compulsivos que pujan por alguna de las fotos", que consulte al mismo psiquiatra...
lunes, 25 de octubre de 2010
Pempenús, próxima estación
- El Poder de una Obsesión, de Papila , descubridor de la pared. Un bigwall de libre y artifo recotado al libre por Manu y Mikel. Apertura realizada con gusto y esmero, por el visionario de Montañesa.
- Passemurailles, para mi la obra maestra de Christian Ravier, 240 metros de fantasía que sintetizan todos los atributos que debe tener una vía moderna: roca increíble, movimientos de libre alucinante, exposición y autoaseguramiento allí donde la piedra lo permite.
- Sin Cabeza Percutora, pequeña joya de Javi y Chiro con una calidad extraordinaria, más corta que las anteriores, menos exigente y precisamente por eso un magnífico primer contacto.
El resultado del primer día de tanta autoexigencia: un largo de placa de 40 metros de 7a+ sostenido con solo 3 chapas y dos clavos que admiten poco más. Largos tramos sostenidos en 7a con hasta 8 metros de aire entre pieza y pieza, cotación ajustada. Abrir así, un don reservado a octavogradistas de cabeza fría. Repetir, terrorífico si no estás al nivel.
Monté reunión de una chapa y una flor de pitones. Me apresuro a emplazar el segundo parabolt de la reunión a golpe de burilador. No tenemos demasiada batería. Eneko asegura a Unai descolgado tres metros por debajo, una forma tradicional de aligerar el factor de choque al inicio del largo.
Risas y sonrisas para aliviar la tensión mientras descansa su postura forzada. Emplazará el primer bolt de la tirada en breves instantes.
jueves, 14 de octubre de 2010
Nova via, Inhospitak a Sant Gervàs
Fins i tot quan la paret t'esquiva: tres intents vaig necessitar per repetir-hi la primera via.
El primer cop no vam trobar la ruta que buscàvem.
Al segon intent va ser la via qui ens va rebutjar, una elecció massa clàssica que no quadra ni amb el caràcter ni amb la pedra del lloc. Les fissures tradicionals sovint apareixen plenes d'herba i brutícia.
Busqueu les plaques, el veritable tresor que amaga aquest indret meravellós i allunyat de persones i sorolls.
Parlant de vies en lliure, una primera i obligada visita és l' Antiparkes del Luichy i el Xavi Buxó. Ja la recomanava el Pep Soldevila a la seva llista de 100 vies obligades del nostre país, i no us decebrà. Roca sempre perfecte, equipament adequat (atenció al primer llarg de Ae perquè cal estirar-se), i plaques de somnis amb solament una petita "pega", el primer llarg massa dur (8a o Ae/6b) en relació a la resta de la via, mantiguda en 6b i 6a.
Pels qui cerqueu dificultats més altes (obligades fora la paraula adequada), podeu triar entre la "Escaladors en Perill d'Extinció", la "Inhospitak", o la nova exquisitesa d'altíssima dificultat de l' Isaac que imagino apareixerà en breu a la xarxa.
Aquí annexo la topo de la nova Inhospitak, nom que fa referència a la solitud del lloc.
De la desena de vegades que m'hi he apropat, solament una he trobat algú amb qui prèviament no havíem quedat. La resta, solitud garantida, amanida amb la companyia dels amics a qui enredàvem per ajudar-nos a portejar taladro, claus i xapes, amb la promesa d'una repetició immediata, calenta, amb la via recent sortida del forn de la creació.
Aquest darrer cop la Lisi, el Joan i l'Unai ens apretaven des de sota mentre amb el Vicenç ens afanyàvem per enllestir la ruta sota uns núvols de fosca grisor, amb la nefasta previsió meteorològica del pont del Pilar.
Rot punk per ells, satisfacció per nantros.
El resultat, una via bonica on destaquen el tercer (sublim) i el quart llarg, on cal apretar des del primer moviment. Llàstima que els finals s'ajauen i es perd l'homogeneitat dels llargs inicials.
Ahhh, pels qui aneu a repetir: el darrer bolt de la topo encara no hi és, només trobareu el forat... un descuit imperdonable mentre arreglàvem la via ja oberta. De tota manera si passeu pels primers llargs, no enyorareu un bolt en terreny de V+. Pròximament arreglarem.
De moment se'ns "permet" encara escalar uns pocs mesos de la tardor. Ja veurem quan dura perquè la rauxa prohibicionista ens amenaça sempre amb l'excusa de molestar els veritables amos i senyors de les nostres parets, els rapinyaires.
Amb aquesta temàtica, particularment encertada em va semblar la via i el nom que van triar el Paco Vargas i el Joan Jover fa tres anys quan obrien la "prohibit nidificar", una línia que també sembla molt bona, d'artificial que ha rebut un parell d'intents en lliure. També la Rokainomens del Xevi té bona pinta.
martes, 5 de octubre de 2010
Bildurra, nova via al Tozal (ORDESA)
Acabar-la en un lloc com Ordesa és meravellós
Bildurra ("por" en vasc) no queda a l'abast de tot-hom. De fet, no crec que les noves autoritats del parc s'hagin d'amoïnar per una eventual sobrefreqüentació: "Expo" serà la paraula que més sortirà a la topo que tinc encara pendent. Es tracta d'una via mantiguda en el 6c i 7a sempre psicològica.
No puc dir que la via no tingui xapes, perquè hem trobat 4 parabolts fruit d'algun rescat, que coincideixen amb 3 de les reunions, i perquè en les dues primeres tirades també hem trobat burils a les reunions, d'intents o retirades antics.
No portàvem màquina, taladro hauria de dir, perquè l'Unai, és una autèntica màquina d'escalar. No la portàvem per vàries raons.
- potser esperonats per les crítiques de gent que fa anys que no escala,
- potser perquè la roca d'ordesa permet una escalada molt neta,
- potser perquè sense expansions pots retirar una línia si molesta les vies anteriors, i la història del Tozal ens imposa massa
- o potser, i aquesta és una bona raó, perquè hi ha gent jove que s'esforça obrint línies sense xapes assumint la possibilitat de baixar-se abans de foradar, un exemple que costa ignorar
No hem fet masses fotos, i és una pena. Aquí en va una tria.
Llarg 5, sortida de la reunió una mica expo, i festival de desplom i poques assegurances. Roca tirant a mediocre. Sortosament muntarà reunió en dos parabolts de la Guàrdia Civil, fruit d'algun rescat.
Portàvem sempre un parell o tres cintes dissipadores per alleugerir el factor de caiguda a la sortida de les reunions. Van molt bé en terreny d'aventura, especialment als primers metres de cada tirada.
Arribada a la reunió 6, vira a meitat del Tozal que coincideix amb la Plaça de Catalunya. Zona fàcil un cop superats els deslloms de sota. Torno a trobar un bolt de rescat, és el quart i serà l'últim. Hem estat temptats d'arrancar-los.
L'Unai mentre m'assegura al llarg 8, que després acabarà ell. Jo no passo ni en artifo.
Canviarem els papers i es marcarà el llarg més obligat i exposat de la via, 6c/7a segons ell, jo hauria dit 7b o 7a+ obligat ...
Des d'on jo ho deixo, a 10 metros escassos de la reunió, ell en farà 40 addicionals jugant a no pitonar, amb èxit. Tampoc entrava gran cosa.
Arribaré a la reunió amb alguna cana de més. Ho he trobat terrorífic i li ho dic.
Al tercer llarg la via esdevé brutal, i brutalment obligada. Sortosament les assegurances milloren. Segell "unai" 100%.
A l'alçada de la plaça de Catalunya, aprofitem la vira per passar a la dreta de la Kharrum. Fins la Picazo hi han uns bons 40 metres lliures de vies. No és estrany, la roca compacta i desplomada dels dos primers llargs promet emocions fortes. Sortiran dues tirades molt dures, la primera de les quals hem arreglat bastant.
Tres tirades més ràpides i arribem dalt.
Han estat tres atacs a la part de baix, i dos a la part superior.
Tot i que hem deixat els pitons necessaris (quasi tots els que hem fet servir, i alguns més afegits a posteriori), a la topo indicarem que recomanem dur un martell i 4 claus per cordada, per si de cas. Una petita concesió al "paternalisme" ...
Posant algunes xapes amb criteri, la via hauria millorat en qualitat de moviments i de roca. Però hauria perdut la incertesa que buscàvem. I potser molestaria a la nova ecoinquisició que lluita per una ordesa lliure de taladro, que anhela els "vells temps purs" quan, diem-ho clarament, es burilava bastant més.
Crec que la major part dels escaladors estan en contra de l'abús de l'expansió, i en fan un ús molt moderat. Per això les crítiques que s'han emés des de la IGNORÀNCIA i el desconeixement, per no dir malintencionades, han molestat tant als qui escalen avui a Ordesa.
salut i -molta- sort als repetidors
lunes, 27 de septiembre de 2010
Taghia, Fugitivos en el Paraíso
En aquest viatge també vam pujar també la mítica Axe du Mal a la paret del Tadrarate, i digueu-me romàntic, la Fugitivos em va agradar bastant més.
De les moltes raons per recomanar la via, destacaria
- la seva roca fantàstica, immillorable tret de passos molt puntuals,
- l'estil en que ha estat oberta, que exigeix autoassegurar-se sovint i navegar per plaques de 6c amb soltura, seguint la màxima de "corre por tu vida"
- la llunyania del raconet on s'ubica, al fons del Akka n' Tazarte, màgic i oblidat de la mà de Déu. Són més de 4 hores des del poblet de Taghia remuntant el llit del riu per un engorjat amb mil parets que faran la delícia de qualsevol aperturista
- la baixada, atravessant tot el plateau somital que domina des de quasi 3000 mts d'alçada la vall de Taghia, amb uns camps verds que recorden els pastos del pirineu, una bella passejada de prop de 3 hores i mitja
jueves, 16 de septiembre de 2010
TURBÓN: el camí del Tei-chi
El Teixi, un dels personatges més sorprenents, curiosos i entranyables del nostre petit món, va mostrar-me un petit tresor que compartia només amb els seus millors amics. El Marmix, els Barrios, i la colla de Benasc.
I ensenyar-m'ho tenia un perill: cap al 2004 ja m'havia picat l'enfermetat d'obrir, malaltia que ambdós compartíem (o patíem, no sabria dir). Així doncs, tots competíem -amigablement- per les línies verges de paret.
Ell ja havia obert la major part de les línies més clàssiques i evidents, i ara li venia de gust engatillar una nova ruta pel ben mig dels deslloms de la paret emblemàtica del Turmo. Una línia que començaríem obrint tot en artifo, amb alguna petita sortida en lliure.
Ja el primer llarg i mig (avui de 6c+) ens va costar un dia d'esforços. Tant costava i tant semblava desplomar que la peresa de tornar-hi va fer que un altre fanàtic de les apertures, el Paolo Roxo, se'ns avancés pel costat dret empalmant i ocupant la línia que nosaltres volíem seguir. Tampoc ell va acabar durant el temps dels nostres dubtes, i solament aconseguiria obrir un parell de llargs: el del començament, i el segon que inicialment compartíem (cotat de 8b o 8b+ per l'unai i el troner en una visita al 2009).
Quan el Teixi i jo retornem ens trobem aquesta tirada oberta, i aprofitant la major part, ens desviem cap a l'esquerra per buscar la línia de debilitat de la paret. La nostra no vol ser una ruta directíssima, sinó un camí que pugui solcar-se en lliure. Poc més de 20 metres en aquest segon atac, i la mort del Teixi va acabar amb el projecte.
No seria fins a finals del 2008 i del 2009 que un altra MEGAfanàtic i incombustible obridor compulsiu despertaria el cuc aperturista que rossegava el meu interior. El Santi Llop, el mestre de l'artifo net i pulit, "capitán garfio", l'únic home a qui he vist iniciar l'obertura d'un llarg carregat de 15 ganxos diferents, i fer-los servir !
Amb la seva companyia (i d'alguna manera també la del Teixi) descobrirem un traçat meravellós que serpenteja per aquesta paret tan vertical.
Sorprèn que surti el grau que surt (no us espanteu, que tots els qui la repeteixen comenten que es tracta de "grado-regalo", entre mitja i una lletra sobrecotat...).
Per apreciar el mestratge d'aquest clàssic de la vertical (el Santi ha obert algunes de les millors rutes del nostre país, el Mirall Impenetrable -A5-, i la Tempesta Nocturna -6c-) voldria destacar que el cinquè llarg només tenia inicialment una expansió, i això que jo li pregava (quasi de genolls) que posés d'una vegada una xapa. Ara ja no fa 7è, però té una capacitat brutal per navegar sobre ganxos trobant la millor línia per que els repetidors ho provin en lliure.
Un altra mostra del seu domini s'aprecia a la foto següent. Falquetismo grau ADVANCED. Sempre evitant el plom, i posant xapes (més de les que ell volia) solament perquè el tracte era deixar una ruta agraïda i prou equipada.
D'aquí es va penjar per demanar-me el taladro, a 4 metres reals del darrer punt d'assegurança...
Més fotos del mateix llarg, el 7è
La via l'acabaria de polir en un atac solitari un calurós dia de l'estiu del 2009, per canviar el segon llarg (8è grau) per la variant que serpenteja (llarg 2 i 3) en 6b io 7b, que homogeneitzen la via.
Bé, i després del rollo, unes fotos
Unai al llarg 1, que no agafa la xorrera sinó que flanqueja a dretes.
La Xorrera és un nou projecte d'enguany, recte amunt, en torn a 8è grau.
Mikeltxu al llarg 3, flanqueig de 7b (per alguns 7a/+) de continuitat amb un pas de bloc al final
abans del pas de bloc
Rufo al llarg 4, poc abans d'entrar a reunió.
Llarg 5è, mar de gotes d'aigua, per mi un dels més bonics de la via. Cal posar un bon parell de bitxos i tascons abans de començar la travessa. Rufo al llarg 6, pati impressionant
Mikeltxu de segon al llarg 6, a la zona difícil. Petit aleje quan superes el pas dur. Pel segon... també te guasa.
Les fotos estan fetes mentre rapelàvem la ruta, tot i que pel desplom no resulta gaire aconsellable. Es pot fer però cal portar uns ganxos i un cordino i tirar-los a enganxar repises o rebabes, per apropar-te a la paret.
I finalment una foto del perfil de la via feta des de la via del Coro, pel Roy i el Miguel