miércoles, 9 de abril de 2025

T'esperaré. Lliure a Roques de Benet.

Les Roques de Benet concentren una elevada propoció de vies tecnològiques i sempre s'ha associat a l'escalada artificial. 

El Castell, el Cap de Gos, la Llastra, parets que excedeixen els 200 metres verticals, baumades. Conglomerat discret, molsós, a cops terrós. Territori on tradicionalment han regnat estreps, claus i martell, per murs que els escaladors han descartat per l'escalada en lliure. 

Vies compromeses de lenta progressió que exigeix llargues jornades de treball  

Destaquen les vies en solitari del Kike (Vicio El Lado Oscuro), algunes incursions dels màxims exponents del martell i la mediàtica Selecció Natural, obra d'un equip fort. 


Indiferent a la fama, la Mas Colomer concentra possiblement més ascensions que la tota la resta de vies juntes. Magnífica clàssica de traçat elegant que les repeticions han sanejat fins convertir-la en desig de locals i foranis. Incontournable que diuen els francesos. 

Però un cop feta, que mos queda en lliure

aquí en teniu una proposta


La primera via concebuda íntegrament pel free-climb, que solca un dels murs principals de les Roques, la debem al Kike i  a l'Ignasi. Es Relación Inapropiada, una ruta complaent inspirada en la felació més famosa de la història. 

La Santacana, que quasi oblido, puja al mateix Cap de Gos per la paret SudOest, primera absoluta al cim d'aquesta torre oberta fa més de 60 anys tirant de valentia i, potser, d'algun clau, amb més valor històric que lúdic o esportiu. 

A la vesant Est del Cap de Gos, no fa gaire vam dibuixar la Cap Cot amb lo Simonet. Dos llargs del vikingo de la Ràpita desmunten qualsevol possibilitat de convertir-la en clàssica i la constrinyeixen a objectiu d'uns pocs esbojarrats. 


Els anys de pràctica m'han conduit a preferir el lliure en perjudici de l'Artifo, tant per motius estètics com de practicitat. El plaer que obtinc pujant per la roca, els moviments fluids en equilibri o força pura, superen la satisfacció que obtindria progresant sobre la ferralla. 

Amb aquesta idea neix T'Esperaré, una línia que vista des de baix esperoni a provar-la en lliure. Una via on la roca inviti a traccionar, al moviment, a ballar, a fluir. 


Equipament moderadament adequat, paraula flèxible que mai genera consensos dins el nostre col.lectiu. Obliga a escalar sense azerar, permet arriscar sense partir-te les cames. 


Idea de fa ja 15 anys convertida en obsessió que he compartit sobretot amb l'Arti. Sí, també ell es despertava somiant amb el traçat, patint per si algú altre s'hi atançava. 

L'Ester i el Tomeu se'ns han sumat entusiasmats. 

I complint amb la nostra paraula, en  un acte de contenció suprema, esperem al Santi per concloure la darrera tirada i enllestir les acaballes de la via. 


La via aprofita un intent antic d'artifo/lliure on encara perduren ploms antics a les dues primeres tirades.

Hem intentat evitar la progressió artificial per tal de trobar el camí que marca la roca, amb excepció del llarg Infernal (ganxo ocasional combinat amb Ae) i algun tramet a dalt que sobrepassava la nostra capacitat d'obrir en lliure.  

El martell del Santi emprat amb l'habilitat d'un escultor ha esdevingut clau per trencar les llastres incertes i permetre una possible (futura) ascensió totalment en lliure. 

Tecnologia? Manipulació? 

Senzillament mestratge fruit d'anys d'equipar en terrenys de tota mena, amb pedres de tot tipus de qualitats. L'art del Santi ha permés transformar un infern de roca tova en una tirada difícil, i permetrà esborrar l'artifo de la ruta. La roca té vida, i canviarà amb el pas de les cordades, qui sap si augmentant o reduint la dificultat. 


Començant apertura del llarg infernal, amb el moviment més obligat de la via,



En la repetició portarem una canya... obrint ja vaig passa massa POR

sobre roca incerta, i nul.les possibilitats de ganxo per aturar-me a perforar. 


    i l'inferno continua !!!


Apertura també d'algun tram del Purgatori (L7) en artifo, agobiat i superat per les dificultats de la roca (7a+?)

en un futur el purgatori esdevindrà cel


"Artificiant" abans d'entrar al Cel, L8, el més bonic de la via juntament amb un curt però sorpenent L4

dos passets de Ae (o 7b?) per començar L8 i arribar al cel on vam gaudir de la millor pudinga de Ports


roca celestial (mirant-la amb prisma "Ports")


La part inferior recorda Riglos. Panxes, canto generós i escalada atlètica. 

La sexta tirada ens permet canviar de vesant cabalgant de Sud cap a l'Oest per mitjà d'una travessa que evita el desplom endimoniat de la Llastra.  


Dalt l'escalada és la típica de Roques, un recorregut que serpenteja per murs de presa escadussera, que va esquivant panxes i desploms. 



El darrer llarg és fruit de 4 relleus, tantes ganes tenien tots de plasmar el seu bocinet de contribució. 

L'Ester obrint L9

Muntarem totes les reunions en baumes extraordinàriament còmodes on alleugerir ronyons, descansar la ment, i gaudir de vistes extraordinàries . 

Gaudint a R4, un bon repisot 

Sol des de les 11:00 a la part inferior fins la darrera llum del dia a la superior. Immillorable per dies de primavera fresca, de tardor o hivern suau.  

Eviteu el vent del Port, Oest i Nordoest, que castiga la part superior. 


Qui ha escalat a Roques sabrà apreciar l'excepcionalitat d'aquesta troballa al 2025, quan ja s'havien explorat tots els murs i es descartava el conglomerat de Roques per la pràctica del lliure. 

Els artificiers s'han quedat sense una línia més. 

Els amants del lliure amb un tresor. 

Bidit característic de Ports, L4, del Dani Passarrius, origen i "culpable" de TOT

Una de les vies de les que més orgullós em sento. 

Trenta anys després del meu primer viatge per aquestos murs de Benet, havent-los esborrat pel freeclimb, ens trobem davant dels morros una línia de ballar, de gaudir, de dansar sense tirar de ferros. 

Kike, el "capo dels Ganxets" jumant a Terra de Ganxets, 
el nostre primer gran viatge iniciàtic en l'art de les apertures a Roques de Benet

Enyoraré, en repetir-la, els vivacs màgics a les baumes típiques de Benet o les nits penjat d'una hamaca. Moments que per si sols justifiquen (al menys per mi) una ascensió. I també a algun company d'aventures

Bauma a Mar de Ganxets, El Castell, Roques de Benet

Ho deia en Darwin: vàries forces impulsen l'Evolució. La famosa Selecció Natural, però també la desconeguda Deriva Genètica i la Mutació (de l'Artifo al Lliure), vector que provoca canvis sobtats i profunds

 

Tornarem, per una darrera polideta. Tant mos agrada


Amunt els Ports, amunt en LLIURE. 


miércoles, 19 de marzo de 2025

Garrotín i Encigalator, entremaliadures del Pau i l'Estel

La cordada Estel i Pau milita dins la divisió septimogradista, bastant per sobre del meu hàbitat natural. Valents, plens d'energia,  tenen bon ull per triar línies noves. 


Repetir les seves creacions em provoca una barreja de por, plaer i admiració que voreja els límits entre xalar i patir. 
Als seus llargs o hi volo o m'agafo, rarament encadeno. 



Si els amics han creat l'expresió "grau de Reus" per anomenar un 7a fàcil, podríem designar "grau Bergadà" als sisens que semblen setè d'aquesta simpàtica parelleta . 


Aquí va un petit recull de les seves creacions on hem gaudit i sofert

Totes d'una qualitat extraordinària, sempre en lliure, a la recerca del camí natural que marca la pedra

  • del Doc, Montrebei
  • Bany de Sang, Roca Alta - Vilanova
  • Nakba, Paret del Migdia - Montserrat. Molta enveja de trobar aquesta petita meravella en un raconet tan màgic de la MUNTANYA
  • La Furtadora d'Animes, a Paret de Catalunya - Montrebei
  • Bèstia Negra, a l'Agulla de Montrebei, veritable joia
  • Garrotín, Serra de Sant Joan. Mireu les fotos
  • Encigalator a la Roca dels Arcs, Vilanova de Meià


Unes fotos de les dues darreres. 


Garrotín, línia superba que gaudeix de les tirades amb la que és, probablement, la millor roca de l'Urgell. I això és dir mooooolt

topo artística i pràctica



M'imagino el petit orgasmet que devien experimentar en desvirgar el diedre-sostre del tercer llarg, o les plaques de més amunt. L' Estel ho explica al seu blog de Garrotin


Primer llarg. Mires i dius, pse pse. 
T'hi puges i xales, però sense esperar-te el festival de dalt


Tercer llarg. FESTIVAL. Quin goig! 





Cinquè llarg. Visca el flanqueig
Pedra excelsa, cel lluminós

El mateix cinquè llarg però des de dalt 




Darrers llargs. 


Comoditat a R5... Que siga la Fiesta



Encigalator, mèrit per descobrir una línia a la Roca dels Arcs, amb entitat pròpia, bona i que no canibalitzi rutes prèvies. 


Al lloro amb els sisens


Ens escapem del darrer 6b enmig d'una bona nevada

 


Llaminadures dolces, sempre vénen de gust, encara que algun se m'indigesta... 

Mentre el cos aguanti, tornarem a provar els vostres plats. 


Els adornarem amb un bon raig d'aquella ratafia que sempre porta l'Estel, i unes ballaruques al so de la seva música


abraçada companys

més info al blog de l'Estel  

jueves, 13 de marzo de 2025

Couloir Nord Direct des Drus

 A estas alturas de la vida ya debería saber que cuando Tato me llama ilusionado con un proyecto, lo mejor que puedo hacer es colgarle. 

Le gustan las vías de apretar. 

Y  "apretar" es un término muy elástico. 

Tato encadenando el M8. Qué presión por Dios!

Y Tomeu en el no menos complicado M7

Habrá quien se pasee por la vía escogida, quien se atreva a subir a pelo. 

Unos gozarán, otros sufrirán, y los más se reirán desde la comodidad de su sofá. 

Yo estoy en el penúltimo grupo, el de los fajadores. Sólo espero que la sabiduría que se adquiere con la edad y la experiencia me traslade al grupo mayoritario. Desearía aprender a refutar esta clase de convites sin que surjan remordimientos. 

Me corresponde el primer largo después de la sección dura. 
Sólo 5, pero sin protecciones seguras

Vía de moda en Instagram. Claro, si el Torralles y el Bru la completan en el día y tienen tiempo de cenar en Chamonix será que está en condiciones excelentes. 

Y sí, estaba bien. Solo que yo no debería tomar como referencia los comentarios de este par de animales que juegan en otra liga. 



El corredor Norte de los Drus en temporada invernal cabalga por esa delgada línea que separa el placer masoca -esencia del alpinismo- del sufrimiento excesivo. 


Invierno en Alpes es sinónimo de FRÍO, de mucho frío. El couloir Norte queda en la umbría permanente. Sólo el vivac del Rognon recibe esos cálidos y preciosos rayos de sol entre las 4 y las 6 de la tarde. Colgado desde la pared, a 10 bajo cero, mirarlo se convierte en tortura. 

equipo Bimbo, los frescos del barrio


La via es soberbia. 

Basta con echar una ojeada al croquis o a las fotos para captar la hermosura de la línea: 200 metros de suave aproximación desde el vivac del Rognon. Rimaya benévola, y 300 metros más de ensamble vertical hasta alcanzar una sección de 4 largos extremadamente difíciles en libre, o aceptablemente asequibles trampeando. Y de ahí otros 350 o 400 metros de terreno mixto o helado (alguien dijo fácil?) hasta el collado que separa los Drus. 



El descenso con 15 o 20 rápeles interminables, parcialmente equipados, confiere un punto de emoción y amplitud que convierten esta ruta en lo que los franceses llaman una "grande course". 


Y luego el regreso a esquís (en mi caso a la chepa hasta el corredor por el que regresas a la estación intermedia de Grand Montets) con los que no me siento especialmente cómodo. 



En perspectiva, saciado de emociones y ya desde la comodidad de mi oficina, analizo y sopeso lo absurdo de este deporte que consiste en bajar por donde subiste unas horas antes, sin obtener recompensa material alguna, agotado exhausto, habiendo asumido más riesgo del que una cabeza bien amueblada debería aceptar. 


Equipo poderoso con Tomeu y Tato. 

Celebración ? en el collado del Corredor

Sumamos 153 años entre los tres. 

Viendo al resto de cordadas que, o bien lo intentaron, o bien culminaron cima durante este invierno del 2025, no sé si enorgullecerme por una estadística absurda (los más viejos sin duda alguna), o si avergonzarme por esta pasión sinsentido que nos consume y que nos aboca a emular a otros alpinistas en plenitud de facultades. 


Me viene a la cabeza Albert Camus y sus reflexiones 

La tragedia de la vejez no es que uno sea viejo, sino que uno sea joven. 

Dentro de este cuerpo que envejece hay un corazón todavía tan curioso, tan hambriento, todavía tan lleno de anhelo como lo estaba en la juventud. 

Dentro de mí arde el mismo fuego que una vez pensó que podía conquistar el mundo. 


¿Qué edad tiene la etapa de la vida llamada juventud?

 















Pronto tendré hambre.