lunes, 28 de marzo de 2011

Absurdistán, el Peladet "agradable"

A estas alturas no descubriré la excepcional calidad de roca del Peladet.
Parece mentira que hace apenas dos años todavía quedasen esas líneas a escasos 30 minutos del coche.

Absurdistán surgió mientras montábamos los rápeles para descender de L'Avi de la Mel. Aparecieron unas placas grises y labradas que parecían diseñadas para el libre. Así, al poco, nos aventurábamos con Santi Llop a desvirgar tan envidiable terreno.


Los tres primeros largos resultaron fáciles (y rápidos) de abrir, atascándonos en el cuarto, que exigió casi el resto de la jornada. El quinto lo abriría con Vicenç durante el segundo ataque definitivo.

Salió una vía francamente buena, con solo dos cortos tramos mediocres: los 8 primeros metros, y los 20 metros antes de llegar a R3 (un trozo que quizás admita corrección).

El nombre proviene de una novela cuya historia transcurre en una república soviética ficticia. Coincidiendo con la actualidad de la problemática sobre PROHIBICIONES, absurda e ilógica, me pareció adecuado como nombre de vía.


Este domingo amaneció algo lluvioso en Àger.
El cambio de hora no ayudaba a madrugar, así que después de un desayuno con Albert Castellet nos decantamos por escalar en el Peladet. La idea era escalar y explorar la parte alta de la pared donde todavía parecía quedar terreno libre.
Escogimos Absurdistán, por aquello de no andar en balde.
He corregido los grados que publicamos en su día, rebajando el último (6c/c+ y no 7a+ como pensé en un principio) y subiendo el 2º y 4º (ambos realmente buenos). Queda una vía muy homogénea donde calentar en los 3 primeros largos, y darlo todo en los dos últimos: jeroglífico técnico en el cuarto, y placa atlética en el quinto.

La ruta nos pidió más tiempo del previsto, y también los rápeles complicados por un fuerte viento. Al terminar continuamos subiendo con la intención de "explorar".
Y vaya si exploramos: descubrimos una cordada abriendo las magníficas placas que permanecían invioladas.

Suerte amigos. Espero que dejéis la vía "humana" para que los mortales podamos repetir !

lunes, 21 de marzo de 2011

Tatanka, nova via a FontFreda (Terradets)



¿ Muerte o Tatanka ? - Preguntó el jefe de la tribu
"TABERRI" , respondió el prisionero

Qui sigui capaç de descobrir l'enigma que s'amaga al darrere d'aquestes paraules tindrà premi.
Una pista, busqueu prop de la comarca. Misteri i regal coincideixen...



Fa un parell de mesos vam intentar la JOSMAR del Llullu, el Cristóbal i Goico el a la Paret de la FontFreda. Dic intentar perquè se'ns va acabar el temps (i el coco) a tres llargs del final. La via preciosa i obligada, més dura que no semblava, demana un dia inspirat i complert, no pas 5 hores com pensàvem.
Ens va servir per "redescobrir" aquest bocinet de tàpia lluny i prop d'arreu, visible des de tot el Montsec, amb una roca que entussiasma i sembla creada per trepar en lliure.
No trigaríem ni quinze dies en tornar-hi per encetar una nova línia, tot el "trio calavera", el Vicenç, el Fèlix i jo.

El primer atac va resultar prou fructífer, tres llargs complerts de 50 o més metres cadascun, retirant-nos sota una pluja que s'avançava al final de la tarda.
Setmanes més tard aconseguiríem repetir-los i obrir-ne dos més, ensumant moltes variants pel final de paret.

Dissabte vam enllestir la feina, sortint per la placa més maca.


COMENTARIS a la via
  1. Comença per una placa gris de qualitat excepcional i munta reunió allí on es creua amb la Fissura Oblíqua. Aquell primer dia pensàvem que la Oblíqua passava uns metres més a l'esquerra.
  2. El segon llarg comparteix un bocinet de la Oblíqua, un trosset d'un projecte antic d'abans de l'any 94 (creiem que pot ser del Mica) i uns quants metres nous. Trobareu material vell.
  3. El tercer llarg comença per la part més dura de la via, 7b/+ difícil de llegir i encadenar (6b obligat usant estreps a primers), i ressegueix lleus fissures per placa gris, conjunt de 6c/+. Reunió en un nínxol dins una fissura marcada.
  4. Llarg 4, festival de placa desequipada, roca sputnik, una del.lícia. Potser canviarem el pitó per un bolt.
  5. Llarg 5, sortida difícil i plaques senzilles amb un trosset de roca variable que demana cura.
  6. Llarg 6, darrer. Placa senzilla amanida amb bolts, i final de festa amb un moviment dur que condueix a una placa preciosa.

Resumint, via ben bonica en una paret que mereix moltes més visites.
Una alternativa més assequible és l'Esperó del Vent, extraordinària via amb un grau mig de 6a que exigeix la visita de qualsevol escalador clàssic.
I una opció més extrema, la Josmar, ben picant, exposada i magnífica.

Salut i sort. Que la gaudiu



Topo Josmar, gentilesa llullu
cuidadín, fa "yuyu"

lunes, 14 de marzo de 2011

Al Horreya, una travesura en Montrebei

Y el domingo amaneció despejado.

La Régula, un pueblecito al lado de Àger, 7.30 de la mañana.
Desayunamos indecisos. Vicenç y yo dudamos entre terminar una vía en Fontfreda o repetir (intentar) la última travesura de Martín y Christian en Montrebei.
Preparamos bártulos para la Fontfreda, cargamos la furgo y acometemos la pista que recorre las paredes de Àger dirección Este. Después de un par de zonas algo embarradas y recordando que las complicaciones están pista abajo, la prudencia nos desanima.

Montrebei nos aguarda.
Después de un sábado particularmente húmedo la pared de Catalunya también ha experimentado los estragos del agua. Las fisuras aparecen mojadas pero las placas verticales y desplomadas de nuestro objetivo se adivinan perfectamente secas.


Al Horreya, una pequeña ruta abierta apenas tres semanas atrás, nos tienta y nos asusta con sus escasos cuatro largos.
El motivo, sus abridores: Ya hemos "sufrido" en nuestras propias carnes el grado obligado y la calidad de otras rutas de la pareja Elías-Ravier. La última, una retirada en Les Gens du Voyage en Peña de Sin, todavía machaca nuestro amor propio.
Esta vez no traemos ninguna "arma secreta": no vienen ni Unai, ni Tato, ni Martín ni Manu. Estamos solos ante el peligro.


La ruta, definitivamente SOBERBIA, nos exigirá todo el día. Siete horas para escalar cuatro largos.

El primer largo me pareció el más exigente desde el punto de vista psicológico. Ya alcanzar la primera chapa me exprimió más de lo que estaba dispuesto a sufrir. Una travesía en el mismo largo es, quizás, lo más obligado de la ruta. Marca 6c, la única parte de la ruta sobre roca dudosa. El resto sobre roca espléndida


El segundo largo es una gozada y se comerá cualquier fisurero o friend que llevéis. Grado ajustado para el primero y asequible para el segundo.


Tercer largo es, sin lugar a dudas, la joya de la vía. Una placa de azules y amarillos labrada con relieves de gotas de agua que os harán soñar con Taghia. Roca excepcional, movimientos sublimes con un final de fiesta demasiado difícil para nosotros.

El final no decepciona. Vertical, disfrutón y mantenido.

Usamos un juego de totemcam, un par de disipadoras eclimb (que se note quien nos ayuda !), uno de micros (no diré nombres...), uno de friends (tampoco), y un juego y medio de fisus. Obligado saldrá 6c o 6c+ usando el gancho en el último movimiento del 7b+



Las paredes situadas justo encima del Prat de Sant Llorenç (párking zona Àger) han registrado las aperturas más interesantes de los dos últimos años y se están convirtiendo en el laboratorio de dificultad de Montrebei.

Junto a Al Horreya, destacaría por su belleza a Pare Tinc Fred, de Marc Vilaplana, algo más asequible.
Y por dificultad y compromiso cabe destacar Perifèrica Oest, de Toti, Furri y Marc, un rutón de calidad al alcance de pocos.

Todavía en el horno y a punto de salir, otra ruta de Furri y Marc promete la mayor dificultad del congosto.

albert ganxets, informando desde Montrebei.
Les mantendremos actualizados con las novedades del Congosto...

viernes, 4 de marzo de 2011

Benito Hidalgo, l'Avi de la Mel


"Benito Hidalgo, l'Avi de la Mel", en homenatge a l'avi que ven mel al pàrking de les Bagasses. Un senyor que ens obsequia amb trossets de panal, fuet i formatge quan tornem famolencs de la paret, i que amb la sev
a presència contribueix a dissuadir lladregots i indesitjables de la font. No oblideu comprar-li un pot al baixar de la via, a l'autèntic avi que fa tants anys que ens acompanya.



Tinc una especial devoció per aquesta via que vam obrir l'abril i maig del 2009, tot just quan feia 40 anys.

Què curiós: aquell cap de setmana havíem d'intentar la Despertaferro d'una tacada. Era un dels darrers findes abans que la calor impedís qualsevol intent en el dia. I el Tato em va dir no.
I la resta d'amics amb qui feia paret, tots responien NO a les alternatives per Montrebei o Osca.

No sospitava que l'Ari havia enviat un missatge a tota la colla advertint i aplicant PROHIBICIÓ per dur-me a escalar enlloc.
Sortosament el Vicenç i en Feliu accediren imposant una condició: els seus deures de pares limitaven la durada del viatge, màxim Terradets.
Opció escollida el Peladet: provaríem una nova línia.

Mentre l'obríem, tota la colla d'amics confabulats muntaven una carpa gegant a l'ermita de Vilanova, preparant-me un festot sorpresa d'aniversari.
Sens dubte un dels regals que més il.lusió m'ha fet rebre : trobar prop d'un centenar de boixos botant i saltant al so d'una música improvisada, en viu i directe.


LA VIA

No és freqüent descobrir una línia sobre roca SPUTNIK amb dificultats que mai superen el 6b, a 20 minuts del cotxe. Per això el finde va suposar un regal per partida doble.

Dies després vam arreglar-la multiplicant per dos els parabolts originals.

Sovint oblidem assegurar com déu mana les tirades de V o 6a, i cosim les de 6c o setè (jo el primer, em fa massa por caure...). Tenim la mala costum de deixar les tirades on escalem còmodes massa a pèl, exposades.
Si la via finalment surt homogènia i mantinguda en 6a/b, hauria d'assegurar-se (o ha de poder protegir-se) per tal que qui fa 6b o 6c passi sense matar-se.
Aquí hem intentat assolir un compromís adequat en torn al 6b.

Tot i això, no us confoneu, no es tracta d'una via equipada: cal saber posar tascons, friends i escalar a una certa distància de les xapes. Amb una mica d'habilitat i sang freda poden superar-se tots els passos sense un perill excessiu.

Les dues primeres tirades agafen un pany amb roca de somni.
Els llargs 4 i 5 són també molt bons.
La tercera connecta aquestos dos trams cercant la millor roca d'un espai una mica brut i herbós, escalant una mica amb les preses a contrapèl, incòmodes.

A la baixada es pot combinar amb Absurdistán, tot just a l'esquerra. Penjaré la topo en breu.

Que la xaleu
Categoria love climbing advanced